Uithangen en hijsen van de vlag
Een gehesen vlag mag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Ook niet als de vlag halfstok hangt. De vlaggenstok moet dus een goede lengte hebben. Vlaggen mogen niet tussen zonsondergang en zonsopgang worden gehesen of blijven hangen. De vlag mag wel blijven hangen als de kleuren duidelijk te zien zijn.
De vlag halfstok
De vlag halfstok hangen is een teken van rouw. Een vlag hangt halfstok als het midden van de vlag (dus het midden van de witte baan) halverwege de mast of stok hangt. Als je de vlag halfstok gaat hangen, dan moet je de vlag eerst helemaal in top hijsen. Vervolgens laat je de vlag langzaam halfstok zakken. Bij het binnenhalen van de vlag, laat je de vlag eerst langzaam naar de top gaan en haal je het vervolgens langzaam naar beneden.
Vindt er een officiële herdenking plaats die afgesloten wordt met het Wilhelmus, dan wordt de vlag na het Wilhelmus in de top gehesen. De vlag bij particulieren blijft halfstok hangen tot zonsondergang.
Oranje wimpel
Op Koningsdag en de verjaardagen van de Prinses van Oranje, Koningin Máxima en Prinses Beatrix wordt de vlag uitgestoken met oranje wimpel. Bij alle andere gelegenheden wordt er zonder oranje wimpel gevlagd.
Bij bijzondere gebeurtenissen in de Koninklijke familie (zoals geboorte, huwelijk, overlijden), kan een speciale vlaginstructie afgekondigd worden.
Vaste dagen waarop wordt gevlagd
Het uitsteken van de vlag gebeurt in principe op onderstaande dagen. Valt een onderstaande datum op zondag of een algemeen erkende christelijke feestdag? Alleen dan geldt de datum tussen haakjes.
De officiële vlagdagen gelden voor alle rijksgebouwen. Particulieren en private bedrijven wordt geadviseerd om dit te volgen.
- 31 januari (1 februari): verjaardag prinses Beatrix;
- 27 april (26 april): Koningsdag, verjaardag Z.M. koning Willem-Alexander;
- 4 mei: Nationale dodenherdenking, vlag halfstok, van 18.00 uur tot zonsondergang;
- 5 mei: Bevrijdingsdag;
- 17 mei (18 mei): verjaardag koningin Máxima;
- Laatste zaterdag in juni: Veteranendag;
- 15 augustus (16 augustus): formeel einde Tweede Wereldoorlog door capitulatie van Japan;
- 7 december (8 december): verjaardag prinses Amalia;
- 15 december (16 december): Koninkrijksdag.
De data tussen haakjes gelden als de eigenlijke dag op een zondag of op een erkende christelijke feestdag valt.