Doorgaan naar artikel Ga naar voettekst

Historie Oranjevereniging

Historie Oranjevereniging Katwijk aan Zee

De Oranjevereniging Katwijk aan Zee bestaat in 2025 115 jaar. Vaak krijgen we de vraag over hoe en waarom onze Oranjevereniging is ontstaan.

 

Een eerste aanleiding is de geboorte van prinses Juliana in 1909. Er worden plannen ontwikkeld om op wat grotere schaal Koninginnedag te vieren. Om te beginnen komt er een comité voor het organiseren van een Oranjefeest voor de schooljeugd. Op 31 maart 1910 ontstonden de plannen voor een Oranjevereniging in Katwijk aan Zee. De allereerste voorzitter was Johan Senff. 

 

Op 31 augustus 1911, de verjaardag van koningin Wilhelmina, is het allereerste feest. In de ochtend is er een feest op school, gevolgd door een optocht begeleid met muziek door de straten van Katwijk met maar liefst 1400 kinderen. ’De dag eindigt met een lampionnenoptocht vanaf restaurant “De Zwaan”. Helaas is veel
informatie over de begintijd verloren gegaan doordat het vooroorlogs archief in vlammen is opgegaan.

 

Het belangrijkste doel van de Oranjevereniging blijft het vieren van de verjaardag van de Monarch. Na afloop
van de Tweede Wereldoorlog volgen de viering van de bevrijding en het herdenken van de slachtoffers op 4 en 5 mei. En er komen in de loop van de tijd nog enkele evenementen bij zoals de jaarlijkse “Haringparty” en het aanbieden van een kerstboom met bijhorende kerstverloting. 

 

Begin 21ste eeuw worden meer feesten gevierd in Katwijk aan Zee, maar als daar in 2009 een einde aan dreigt te komen neemt de Oranjevereniging dit initiatief over. Binnen de Oranjevereniging wordt de Stichting ‘Huis van Oranje’ opgericht met een apart bestuur verantwoordelijk voor de inmiddels bekende en drukbezochte feestweek in de feesttent op het evenementenplein op de Boulevard. Ruim een week duurt de hedendaagse feestweek die is uitgegroeid tot een waar dorpsfeest voor alle Katwijkers. Denk hierbij ook aan de Maritieme Markt, die meer dan 150.000 bezoekers trekt op zonnige dagen. Met trots kunnen we zeggen dat de Oranjevereniging Katwijk aan Zee nu een van de grootste Oranjeverenigingen van Nederland is.


Alle evenementen worden mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de 2700 leden, 150 vrijwilligers en ruim 250 sponsoren en ondersteunende bedrijven. En natuurlijk ook de tientallen vrijwilligers
die hun schouders zetten onder al die evenementen, waardoor de Oranjevereniging Katwijk aan Zee is uitgegroeid tot de vereniging die het nu is. 

 

 

ERELEDEN

 De Oranjevereniging Katwijk aan Zee kent inmiddels 5 ereleden. 

 

Jan Minnee, voorzitter van 1955 tot 1986, een bekende makelaar in Katwijk die leiding gaf in een periode waarin vele veranderingen plaats vonden. 

Jaap van Duyn, penningmeester van 1972 tot 1986 en van 1986 tot 1998 als voorzitter, een bekend fotograaf verantwoordelijk voor vele honderden bruidsreportages. 

Hennie Kalee bestuurslid en penningmeester van 1972 tot 1998, voormalig adjunct directeur bij Parlevliet van der Plas, Hij voerde een zuinig beleid waarvan nu nog steeds de vruchten worden geplukt. 

Ben Kalshoven, bestuurslid van 1974 tot 2000 destijds gemeenteambtenaar van Rijnsburg. Secretaris met als
bekroning de viering van Koningsdag in Katwijk door de Koninklijke familie in 2000. 

Harry Minnee, voorzitter van 2010 tot 2023 met een grote staat van verdienste. Bijna was hij halverwege opgestapt uit woede over boetes die de gemeente Katwijk wilde uitdelen voor het ontbreken van
beveiliging op de kermis. Harry Minnee was een gedreven voorzitter die krachtige maatregelen niet uit de weg ging. Na zijn laatste aubade zongen alle aanwezigen Harry Bedankt! Waardoor hij zeer geroerd was.